Ana içeriğe atla

Başakşehir - Beşiktaş

Beşiktaş Süper Lig'in 26.haftasında deplasmanda Başakşehir'e 1-0 yenilerek şampiyonluk yarışında ağır bir yara aldı. Son haftalarda düşüşe geçen Başakşehir için ayağa kalkma maçıydı, Beşiktaş içinse şampiyonluk için büyük bir adım atma...

Maç Abdullah Avcı'nın istediği gibi başladı. Beşiktaş'a karşı hep presle oynayıp topu 'oyun becerisi' en zayıf oyuncuya bırakarak zaferler elde etmişti. Bugün de maçtan önceki röportajda bundan bahsetti. Beşiktaş top kendisinde değilken sürekli koşmak zorunda kalıyor yaş ortalaması yüksek bir takım için bu büyük bir handikap. Avcı bu yüzden hem topa sahip oldu hem de Beşiktaş'a aktif pres uyguladı.
İlk 15 dakikaya baktığımızda Başakşehir'in topa %56 sahip olduğunu oyunu da Beşiktaş yarı sahasına yıktığını görüyoruz. Zaman zaman Beşiktaş, Başakşehir'e pasif pres yapınca Başakşehir topu Adebayor'a şişirip dönen toplarda üstün olduğu orta saha gücünü kullandı. Beşiktaş adına olumlu hiçbir şey yoktu. Birbirinden kopuk oynayan bir oyuncu grubu vardı sahada.
Bekleri dahil 6 kişiyle pres yapan Avcı'nın öğrencileri birbirlerinin boşalttıkları alanları da iyi doldurdu. Oyunun Tosic üzerinden kurulmasını istediler çünkü pas kalitesinde geri dörtlünün en zayıfı Tosic idi Beşiktaş adına.
Golden önce Başakşehir'în bölgesel baskısını görüyoruz. Tolgay topu almadan kaybetmişti aslında sonucunda da golle cezalandırıldı Beşiktaş. Tolgay'a pas opsiyonu olmaya yeltenen hiçbir Beşiktaşlı oyuncu yok.

Teknik direktör Şenol Güneş Başakşehir ile oynanan her maçta aynı hataya düşüyor. Başakşehir'e ön alanda baskı yaparak kimyasını bozabilirsiniz. Beşiktaş'ın bunu Başakşehir'e yapması gerekirken Başakşehir Beşiktaş'a yaptı. Daha önceki maçlarda da benzer senaryolar yaşandı. Şenol Güneş'in bundan ders çıkarmaması şüphesiz büyük bir eksi. Hep aynı şeyleri yapıp farklı sonuç beklemek Şenol Güneş kalitesinde bir teknik adama hiç yakışmıyor.

Beşiktaş pozisyon üretmede çok zorlandı baskı sonucu. Maçta sadece 2 isabetli şut çekebildi. 48.dakikadan sonra isabetli bir tek şut yok. Üstelik Başakşehir son yarım saati 1 kişi eksik oynadı.
Şutlar Talisca ve Babel'den.
Futbolda 10 kişi kaldığınızda skor üstünlüğünü aldıysanız en çok arzu edeceğiniz şey rakibinizin gömülü savunmaya orta yapmasıdır. Çünkü yakın ve yerleşik savunmalarda top savuşturmak daha kolaydır. Hata toleransı da fazladır çünkü yeterince savunma elemanı bulundurursunuz. Beşiktaş tabi ki bu hatayı yaptı Başakşehir 10 kişi kalınca 1-0'ın avantajı ile gömüldü. Beşiktaş 62.dakikadan sonra tam 20 orta yaptı ve isabetli şut atamadı.
Beşiktaş'ın Ortaları (Mavi)
Beşiktaş'ın topa sahip olamadığında çok koşmak zorunda olduğunu ve bunun yaşla beraber büyük bir külfet haline geldiğini yukarıda söylemiştim. Bunu gidermek için oyuna Atiba'nın yerine Oğuzhan'ın girmesini, Tolgay-Oğuzhan ikilisiyle Beşiktaş'ın hem topa hem de oyuna sahip olacağını düşünüyordum. Ama hoca Atiba'yı çıkarmak için 80 dakika bekledi ve maçı da bir bakıma çöpe attı. Bu sezon Fenerbahçe maçında ne kadar olumlu değişiklikler yaptıysa Konya ve Başakşehir maçlarında da o derece saçmaydı hamleleri.
Alvaro Negredo'nun ilk yarıda rakip ceza sahasında topla buluşma sayısı 2. Kendi ceza sahasında da 2 kez top uzaklaştırdı. 3.bölge oyunu oynayan, oynamaya çalışan Beşiktaş'ın forveti ilk yarıda 2 kez topa buluşamaz kale önünde. Üretkenlik sıkıntısı yaşamanız forvetinizin kötü olduğu anlamına gelmez, üretir ama finalize edemezseniz o zaman tartışabiliriz. Cenk Tosun Everton'daki ilk maçlarına Everton'ın kısır oyununda gol atamadı. ''Golcü bir şekilde'' atar eski zaman futbol tabirinden başka bir şey değil bence.

Babel ve Gökhan Gönül form düşüklüğünde çığır açtılar son haftalarda. Özellikle Babel Beşiktaş hızlı atağa çıkacağı zaman topu 2-3 kere dürtüp savunmanın yerleşmesi için zaman yaratıyor adeta. Başakşehir durağan tempoda oynayan Beşiktaş'ı bekleri dahil koşturmaya çalıştı. Babel de bu plana yağ sürdü.  Hocanın formda Caner'i daha erken oyuna almasını herkes gibi ben de bekledim ama 82 de yaptı bunu.
Şampiyonluk için hala şansı devam eden Beşiktaş'ın artık oyununu revize etmesi gerekiyor. Orta sahada büyük maçlarda Atiba şart ama görece daha zayıf takımlarla oynarken topu ve oyunu kontrol etmek adına Oğuzhan ve Tolgay beraber sahada olmalı. Hoca bunu neden erken uygularsa Beşiktaş için o kadar faydalı olacaktır.


















Yorumlar

  1. Takimdaki psikolojik ve fiziksel dususun nedeni hakkinda yorumun ne olur? Ve gecen sene ki gibi tolgayin kritik haftalara girildikce performansinin yukleselmesi transfer sezonunun yaklasmasiyla bi alakasi olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fiziksel olarak bir sıkıntı yaşadığımızı düşünmüyorum yaşla orantılı en iyi kondisyona sahip bence takım. Eksiği olan oyuncular elbette var. Tolgay'ın performansında en büyük handikap istikrar, transferin de etkisi olabilir ama bu istikrarsız oyunla kendine yazık ediyor.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

DEĞİŞEN FUTBOL: PACKİNG & İMPACT

 Son zamanlarda sık sık duyduğumuz packing ve impact pas kavramlarının çok bilinmediğini gördüğüm için bir yazı yazmak istedim. Futbol istatistiklerinde nadiren gördüğümüz bu iki pas çeşidine beraber bakalım.  Öncelikle 'packing' pas ile başlayalım. PACKİNG en basit tanımla 'adam geçmek' demek. Oyuncunuzun rakip topun arkasındayken dribbling yahut pas ile en az 1 oyuncuyu oyundan düşürmesi demek. Matematikte ve futbolda yazılar çoğu zaman havada kalır gelin görsellerle biraz daha ayrıntılı bakalım.  Liverpool-Dortmund maçında Dortmund'un Reus ile buldugu golde Hummels'in pasıyla tam 6 Liverpoollu oyuncu devre dışı kalıyor. Videoyu da koydum en sonda.    İtalya-İsveç maçından Bonucci ve Packing pasları.  Gelelim impact pasa, impact pas packingden farklı olarak rakibin savunma oyuncularından birini pasla veya dribblingle oyundan düşürmek demek. Aslında dikine gitmeyen çoğu pasın sizin skor bulmanıza yardımcı olmadığını en net belirten rakamlar pack

Beşiktaş - TM Akhisar

 Beşiktaş ligin 12.haftasında Vodafone Park da ağırladığı TM Akhisarspor ile 0-0 berabere kalarak zirve yarışında büyük yara aldı. Kimse bu maçta puan kaybı beklemiyordu, düşünmüyordu. Başakşehir-Galatasaray maçının olduğu hafta böyle bir puan kaybı Beşiktaş'a pahalıya mâl olabilir sene sonunda.       1.DEVRE   Beşiktaş maça baskılı başlasa da Akhisar'ın Tolgay-Atiba ikilisine yaptığı baskı oyun kurmada sıkıntı çıkardı. Tolgay'ın fazla pas hatası yapması Akhisar'ın kaptığı toplarla Beşiktaş kalesinde tehlike yaratmasına neden oldu. Bu sezonki lig maçları özelinde iyice ezberlenen Beşiktaş modeli uygulanmaya başlandı merkezden oyun kurulamayınca; 'Topu kanada at, ortalarla gol ara!' Bunu maçın hemen başında anladık zaten hemen vazgecti oyuncular ve Quaresma Lens ortalarına muhtaç bir oyun oynandı. İlk 15 dakikada takımların hücum yönleri yandaki gibiydi. Beşiktaş Lens'i fazla kullanamadı. Quaresma da penaltıyı kaçırıp kendini kaybedince

Beşiktaş - Gençlerbirliği

Beşiktaş Süper Lig'in 25.haftasında evinde ağırladığı Gençlerbirliği'ni Talisca'nın golüyle 1-0 yenerek şampiyonluk iddiasını sürdürdü. Maça Trabzonspor karşısındaki 11'den farklı olarak Negredo ile başladı Şenol Hoca bir bakıma 2 asist yapan Negredo'ya 'forma senin' mesajı verdi. Beşiktaş maça çok istekli ve coşkulu başladı. Bu sezon lig maçlarında çokça görülen konsantrasyon sorunu aşılmış artık. Tolgay ve Atiba oyunu domine ederek Beşiktaş'ı hızlıca ön alana taşıdılar. Medel ve Tosic'in kullandıkları topları Tolgay harika işledi attığı toplarla Babel ve Lens'i direkt pozisyona soktu. Ön alanda sirkülasyonu sağlamakta zaman zaman zorlandığını görmüştük ama bugün gayet iyi yerine getirdi bu görevi. Bu oyunu istikrarlı bir şekilde sürdürmesi Beşiktaş adına kuşkusuz sezonun devamında büyük avantaj sağlayacaktır. Quaresma'nın cezası aslında Beşiktaş'ı daha üretken bir takım yaptı. Quaresma varken tüm oyuncular topu Quaresma'ya at