Ana içeriğe atla

DEĞİŞEN FUTBOL: PACKİNG & İMPACT

 Son zamanlarda sık sık duyduğumuz packing ve impact pas kavramlarının çok bilinmediğini gördüğüm için bir yazı yazmak istedim. Futbol istatistiklerinde nadiren gördüğümüz bu iki pas çeşidine beraber bakalım.

 Öncelikle 'packing' pas ile başlayalım. PACKİNG en basit tanımla 'adam geçmek' demek. Oyuncunuzun rakip topun arkasındayken dribbling yahut pas ile en az 1 oyuncuyu oyundan düşürmesi demek. Matematikte ve futbolda yazılar çoğu zaman havada kalır gelin görsellerle biraz daha ayrıntılı bakalım.

 Liverpool-Dortmund maçında Dortmund'un Reus ile buldugu golde Hummels'in pasıyla tam 6 Liverpoollu oyuncu devre dışı kalıyor. Videoyu da koydum en sonda.
 
 İtalya-İsveç maçından Bonucci ve Packing pasları.


 Gelelim impact pasa, impact pas packingden farklı olarak rakibin savunma oyuncularından birini pasla veya dribblingle oyundan düşürmek demek. Aslında dikine gitmeyen çoğu pasın sizin skor bulmanıza yardımcı olmadığını en net belirten rakamlar packing ve impact sayınız.
 Brezilya-Almanya maçından impact pas görüntüsü. Brezilya bu maçta topa daha çok sahip olan tarafdı.Maçı kazanansa 7-1 ile Almanya idi.
        Talisca'nın Leipzig maçındaki packing pası.
 Değişen futbolla beraber packing ve impact verileri istatistiklerde yer alacaktır yakın zamanda. Bununla beraber oyunun ana unsuru futbolcular da değişecek. Leipzig Beşiktaş maçlarında Türk futbolseverler tarafından yerden yere vurulan Naby Keita bu işin bayrak taşıyanı olduğu için Liverpool aylarca peşinden koşup aldı.
 Son olarak packing impact pasla alakalı şu videoyu da izlemenizi tavsiye ederim.














Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Beşiktaş - TM Akhisar

 Beşiktaş ligin 12.haftasında Vodafone Park da ağırladığı TM Akhisarspor ile 0-0 berabere kalarak zirve yarışında büyük yara aldı. Kimse bu maçta puan kaybı beklemiyordu, düşünmüyordu. Başakşehir-Galatasaray maçının olduğu hafta böyle bir puan kaybı Beşiktaş'a pahalıya mâl olabilir sene sonunda.       1.DEVRE   Beşiktaş maça baskılı başlasa da Akhisar'ın Tolgay-Atiba ikilisine yaptığı baskı oyun kurmada sıkıntı çıkardı. Tolgay'ın fazla pas hatası yapması Akhisar'ın kaptığı toplarla Beşiktaş kalesinde tehlike yaratmasına neden oldu. Bu sezonki lig maçları özelinde iyice ezberlenen Beşiktaş modeli uygulanmaya başlandı merkezden oyun kurulamayınca; 'Topu kanada at, ortalarla gol ara!' Bunu maçın hemen başında anladık zaten hemen vazgecti oyuncular ve Quaresma Lens ortalarına muhtaç bir oyun oynandı. İlk 15 dakikada takımların hücum yönleri yandaki gibiydi. Beşiktaş Lens'i fazla kullanamadı. Quaresma da penaltıyı kaçırıp kendini kaybedince

Beşiktaş - Gençlerbirliği

Beşiktaş Süper Lig'in 25.haftasında evinde ağırladığı Gençlerbirliği'ni Talisca'nın golüyle 1-0 yenerek şampiyonluk iddiasını sürdürdü. Maça Trabzonspor karşısındaki 11'den farklı olarak Negredo ile başladı Şenol Hoca bir bakıma 2 asist yapan Negredo'ya 'forma senin' mesajı verdi. Beşiktaş maça çok istekli ve coşkulu başladı. Bu sezon lig maçlarında çokça görülen konsantrasyon sorunu aşılmış artık. Tolgay ve Atiba oyunu domine ederek Beşiktaş'ı hızlıca ön alana taşıdılar. Medel ve Tosic'in kullandıkları topları Tolgay harika işledi attığı toplarla Babel ve Lens'i direkt pozisyona soktu. Ön alanda sirkülasyonu sağlamakta zaman zaman zorlandığını görmüştük ama bugün gayet iyi yerine getirdi bu görevi. Bu oyunu istikrarlı bir şekilde sürdürmesi Beşiktaş adına kuşkusuz sezonun devamında büyük avantaj sağlayacaktır. Quaresma'nın cezası aslında Beşiktaş'ı daha üretken bir takım yaptı. Quaresma varken tüm oyuncular topu Quaresma'ya at