Ana içeriğe atla

Beşiktaş - Kasımpaşa

Süper Lig'in 19.haftasında Beşiktaş sahasında ağırladığı Kasımpaşa'yı Talisca'nın golleriyle 2-1 yenerek ligin ikinci yarısına 2/2 ile başladı. Geçen haftadan farklı olarak Şenol Güneş stoper ikilisinde Pepe-Medel ile başladı, Gökhan Gönül sağ bek Adriano da sol bekte görev aldı.
Ortalama pozisyonlara baktığımızda Beşiktaş'ın Medel-Atiba-Oğuzhan üçlüsüyle oyunu başlatmaya çalıştığını görüyoruz. Medel'in stoper oynamasının nedeni de bana göre 'geriden oyun kurma'. Tosic ile bu konuda sıkıntılar yaşadı Beşiktaş. Pepe de baskı altında uzun oynamak zorunda kaldı çoğu zaman hâl böyleyken Medel'in stopere çekilmesi bence çok doğruydu.İlk yarıda Beşiktaş'ın pozitif oyunun en önemli etkeni buydu.
  Hücum yönlerinde Beşiktaş'ın sağ kanadı,Kasımpaşa'nın ise sol kanadı kullandığını görüyoruz. Beşiktaş Quaresma üzerinden ataklarını geliştiriyordu, son 2 maçtır bu azalmış durumda. Buna bağlı olarak Antalya maçında 28 bu maçta da 20 orta yaptı siyah beyazlılar.
Oğuzhan Özyakup şüphesiz Beşiktaş için çok önemli bir oyuncu. Zaman zaman eleştirdiğimiz yönlerinden birisi de ceza sahası bindirme sayısındaki düşüklüktü. Son 2 maçta bunda bir artış gözlemliyorum. Bugün de topu sürüp Talisca'ya pası verdikten sonra direkt pozisyonun sonuçlanması adına doğru koşuyu yaptı.
Bunları daha sık yaptıkça muhakkak skor katkısı artacaktır. Bugün de gayet iyi bir oyun sergiledi ilk 45 dakikalık pozitif oyunda başroldeydi

Gelelim günün diğer iyi ismi Gary Medel'e;Şilili deyim yerindeyse neden Medel olduğunu bir kez daha gösterdi bizlere. Savunmada zaman zaman arkasını boş bıraksa da Beşiktaş'ın atak başlangıçlarında önemli yer tuttu.
 Bu pozisyonda sprint atıp topu çalarak olası bir tehlikeyi önledi Beşiktaş adına.
  Lens'e attığı uzun pas. Ayrıca bugün attığı 5 uzun pasın 5'i de isabetliydi.

 Pepe Beşiktaş'ın stoper bölgesine başka bir boyut kazandırdı desek yeridir. Gerek tecrübesi gerek oyunuyla Real Madrid de nasıl 10 yıl oynadığını bize gösteriyor. Burada rakibinden daha önce hamle yapıp topu alıyor.
 Verdiği tek topla da Beşiktaş'a hızlı hücum şansı kazandırıyor.
Son bir söz de Negredo için; İspanyol yıldız bu maçta fazla servis yapmaya çalıştı. Fiziken çok yol katetmesine rağmen özgüvensiz bir profil çiziyor. Love'ın gelmesiyle forma da aslanın ağzında. Yukarıdaki topla buluşma görseli Negredo'ya ait. Sadece 1 şutu var. Ya çift forvet oynayıp onun yeteneklerini kullanacak Şenol Hoca ya da Negredo'yu bu gidişle kulübeye yollayacak.

Beşiktaş II. Yarıda Talisca sakatlanıp çıkması ardından da Negredo'nun çıkmasından sonra oyunu Kasımpaşa'ya verdi.Talisca'nın yerine Vida girdi. Vida stopere geçince Medel-Atiba orta ikilisi ve önlerinde Oğuzhan'ı izledik. Oğuzhan'ı biraz yalnız bıraktı bu ikili Atiba da yorulunca Beşiktaş oyun üstünlüğünü kaybetti. Şenol Güneş'in Tolgay'ı alıp tempoyu düşürerek maçı bitirmesini beklerken böyle bir hamle yapması az kalsın maçı veriyordu. Atiba-Medel Beşiktaş için fazla gereksiz ve kısır kalıyor. Hocanın bugünden sonra bunu deneyeceğini pek sanmıyorum. 












Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DEĞİŞEN FUTBOL: PACKİNG & İMPACT

 Son zamanlarda sık sık duyduğumuz packing ve impact pas kavramlarının çok bilinmediğini gördüğüm için bir yazı yazmak istedim. Futbol istatistiklerinde nadiren gördüğümüz bu iki pas çeşidine beraber bakalım.  Öncelikle 'packing' pas ile başlayalım. PACKİNG en basit tanımla 'adam geçmek' demek. Oyuncunuzun rakip topun arkasındayken dribbling yahut pas ile en az 1 oyuncuyu oyundan düşürmesi demek. Matematikte ve futbolda yazılar çoğu zaman havada kalır gelin görsellerle biraz daha ayrıntılı bakalım.  Liverpool-Dortmund maçında Dortmund'un Reus ile buldugu golde Hummels'in pasıyla tam 6 Liverpoollu oyuncu devre dışı kalıyor. Videoyu da koydum en sonda.    İtalya-İsveç maçından Bonucci ve Packing pasları.  Gelelim impact pasa, impact pas packingden farklı olarak rakibin savunma oyuncularından birini pasla veya dribblingle oyundan düşürmek demek. Aslında dikine gitmeyen çoğu pasın sizin skor bulmanıza yardımcı olmadığını en net belirten rakamlar pack

Beşiktaş - TM Akhisar

 Beşiktaş ligin 12.haftasında Vodafone Park da ağırladığı TM Akhisarspor ile 0-0 berabere kalarak zirve yarışında büyük yara aldı. Kimse bu maçta puan kaybı beklemiyordu, düşünmüyordu. Başakşehir-Galatasaray maçının olduğu hafta böyle bir puan kaybı Beşiktaş'a pahalıya mâl olabilir sene sonunda.       1.DEVRE   Beşiktaş maça baskılı başlasa da Akhisar'ın Tolgay-Atiba ikilisine yaptığı baskı oyun kurmada sıkıntı çıkardı. Tolgay'ın fazla pas hatası yapması Akhisar'ın kaptığı toplarla Beşiktaş kalesinde tehlike yaratmasına neden oldu. Bu sezonki lig maçları özelinde iyice ezberlenen Beşiktaş modeli uygulanmaya başlandı merkezden oyun kurulamayınca; 'Topu kanada at, ortalarla gol ara!' Bunu maçın hemen başında anladık zaten hemen vazgecti oyuncular ve Quaresma Lens ortalarına muhtaç bir oyun oynandı. İlk 15 dakikada takımların hücum yönleri yandaki gibiydi. Beşiktaş Lens'i fazla kullanamadı. Quaresma da penaltıyı kaçırıp kendini kaybedince

YENİ MALATYASPOR - BEŞİKTAŞ

 Beşiktaş hafta içi yaşadığı şampiyonlar ligi sevincinden sonra süper lig de deplasmanda oynadığı Malatyaspor maçını puan kaybıyla kapattı. Mutlak kazanmak zorunda olduğu maçta 0-0 berabere kalmak Beşiktaş'a şampiyonluk yarışında ciddi yara aldırdı. Maçtan sonra en çok eleştirilen isimler başta kadro seçimiyle Şenol Güneş ardından ise Quaresma ve Talisca idi.  İLK YARI  Beşiktaş maç öncesi zaten sıkıntılı olan stoper bölgesinde Pepe'nin de ısınma sırasında sakatlanmasıyla Necip-Mitrovic ikilisiyle maça başladı.  Malatyaspor Beşiktaş'ın stoper ikilisinin zayıflığını kullanmak için onlara baskı yapıp hataya zorlamaya çalıştı. Beşiktaş ise nerdeyse 11 kişi kendi sahasına çekilen rakibini Quaresma'nın ortaları ile aşmaya çalıştı. Beşiktaş ilk yarıda 12 orta yaparken isabetli şut çekemedi.  Dedik ya Beşiktaş Quaresma üzerinden işi bitirmeye çalıştı diye ama rakip Malatyaspor da bunu biliyordu ve Quaresma topu aldığında hemen etrafına 4lü bir çember kurup topu ondan