Ana içeriğe atla

Beşiktaş - TM Akhisar


 Beşiktaş ligin 12.haftasında Vodafone Park da ağırladığı TM Akhisarspor ile 0-0 berabere kalarak zirve yarışında büyük yara aldı. Kimse bu maçta puan kaybı beklemiyordu, düşünmüyordu. Başakşehir-Galatasaray maçının olduğu hafta böyle bir puan kaybı Beşiktaş'a pahalıya mâl olabilir sene sonunda.








  
   1.DEVRE

 Beşiktaş maça baskılı başlasa da Akhisar'ın Tolgay-Atiba ikilisine yaptığı baskı oyun kurmada sıkıntı çıkardı. Tolgay'ın fazla pas hatası yapması Akhisar'ın kaptığı toplarla Beşiktaş kalesinde tehlike yaratmasına neden oldu. Bu sezonki lig maçları özelinde iyice ezberlenen Beşiktaş modeli uygulanmaya başlandı merkezden oyun kurulamayınca; 'Topu kanada at, ortalarla gol ara!'
Bunu maçın hemen başında anladık zaten hemen vazgecti oyuncular ve Quaresma Lens ortalarına muhtaç bir oyun oynandı.


İlk 15 dakikada takımların hücum yönleri yandaki gibiydi. Beşiktaş Lens'i fazla kullanamadı. Quaresma da penaltıyı kaçırıp kendini kaybedince maçı çıkmaza soktu.













Akhisar Belediye, beklerinin yanı sıra önlerinde oynayan kanat oyuncularını da adeta birer bek gibi kullanıp 'kanat oyunu' oynamaya planlayan Beşiktaş'ı iyice sıkıştırdı. Quaresma ve Lens'in, Gökhan ve Adriano'ya yeterli desteği verememesi beklerin de oyun etkisini azalttı pozisyon bulamaz hale geldi Beşiktaş. Akhisar çoğu zaman 10-11 kişi geriye çekilip ceza alanında sayısal üstünlüğü ele geçirerek Beşiktaş ortalarını genellikle savuşturdu.


  2.DEVRE

 İkinci yarı başlarken Şenol Güneş Lens'i çıkarıp Cenk'i oyuna alarak 4-4-2'ye döndü. Talisca sola geçti. 4-4-2 gibi görünse de aslında 4-2-4 vari bir şey oynadı 2.yarı Beşiktaş. Merkezden oyun kuramama problemi çözülmediği gibi üst üste gelen top kayıpları da kontra yemesine sebep oldu. Negredo'nun çıkıp Babel'in girmesi belki de maçın kırılma anıydı çünkü Beşiktaş'a zarar veren bir Quaresma oyunu vardı bugün sahada, O çıkmış olsa belki de işler değişebilirdi. Babel'in oyuna girmesiyle atakları daha da sıklaştırsa da bir türlü golü bulamadı siyah beyazlılar. Cenk ve Talisca'nın kafa vuruşlarını müthiş çıkaran Lukac belki de kariyer maçını oynadı tabi topu 20 saniyede oyuna sokuşunu saymazsak.


2.YARI HÜCUM YÖNLERİ

 Oğuzhan Özyakup'la merkezden ayaga paslarla çıkmak istedi hoca ama biraz geç kaldı zira dakikalar 75 idi Oğuzhan oyuna girdiğinde. Oğuzhan da fazla insiyatif almayıp Quaresma'ya atınca her topu Caner Osmanpaşa için en iyi bildiği şeyi yapması kadar doğal bir şey yoktu O da gelen topa vurdu, uzaklaştırdı.


Caner tam 15 kez topu uzaklaştırdı bugünkü maçta.













Beşiktaş Pas Haritası 











TM Akhisar Pas Haritası










Beşiktaş da Medel ve Tosic Malatya maçı öncesi cezalı duruma düştü. Medel bugün Pepe'nin yokluğunda gayet iyiydi. Müdaheleleri yerindeydi. Beşiktaş'ın salı günü oynayacağı kritik bir Porto maçı var akıllar oraya kaymış olabilir lakin bu sene şampiyon olamazsa seney Şampiyonlar Ligi'nde yok, herhalde biliyorlardır bunu oyuncular. Beşiktaş henüz ligi 'boşverecek' Avrupa'ya önem verecek bir takım değil her zaman önceliği Lig şampiyonluğudur. Umarım bu son olur ve bu uyarıları son kez yapıyor olurum.

Sevgiler;)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DEĞİŞEN FUTBOL: PACKİNG & İMPACT

 Son zamanlarda sık sık duyduğumuz packing ve impact pas kavramlarının çok bilinmediğini gördüğüm için bir yazı yazmak istedim. Futbol istatistiklerinde nadiren gördüğümüz bu iki pas çeşidine beraber bakalım.  Öncelikle 'packing' pas ile başlayalım. PACKİNG en basit tanımla 'adam geçmek' demek. Oyuncunuzun rakip topun arkasındayken dribbling yahut pas ile en az 1 oyuncuyu oyundan düşürmesi demek. Matematikte ve futbolda yazılar çoğu zaman havada kalır gelin görsellerle biraz daha ayrıntılı bakalım.  Liverpool-Dortmund maçında Dortmund'un Reus ile buldugu golde Hummels'in pasıyla tam 6 Liverpoollu oyuncu devre dışı kalıyor. Videoyu da koydum en sonda.    İtalya-İsveç maçından Bonucci ve Packing pasları.  Gelelim impact pasa, impact pas packingden farklı olarak rakibin savunma oyuncularından birini pasla veya dribblingle oyundan düşürmek demek. Aslında dikine gitmeyen çoğu pasın sizin skor bulmanıza yardımcı olmadığını en net belirten rakamlar pack

YENİ MALATYASPOR - BEŞİKTAŞ

 Beşiktaş hafta içi yaşadığı şampiyonlar ligi sevincinden sonra süper lig de deplasmanda oynadığı Malatyaspor maçını puan kaybıyla kapattı. Mutlak kazanmak zorunda olduğu maçta 0-0 berabere kalmak Beşiktaş'a şampiyonluk yarışında ciddi yara aldırdı. Maçtan sonra en çok eleştirilen isimler başta kadro seçimiyle Şenol Güneş ardından ise Quaresma ve Talisca idi.  İLK YARI  Beşiktaş maç öncesi zaten sıkıntılı olan stoper bölgesinde Pepe'nin de ısınma sırasında sakatlanmasıyla Necip-Mitrovic ikilisiyle maça başladı.  Malatyaspor Beşiktaş'ın stoper ikilisinin zayıflığını kullanmak için onlara baskı yapıp hataya zorlamaya çalıştı. Beşiktaş ise nerdeyse 11 kişi kendi sahasına çekilen rakibini Quaresma'nın ortaları ile aşmaya çalıştı. Beşiktaş ilk yarıda 12 orta yaparken isabetli şut çekemedi.  Dedik ya Beşiktaş Quaresma üzerinden işi bitirmeye çalıştı diye ama rakip Malatyaspor da bunu biliyordu ve Quaresma topu aldığında hemen etrafına 4lü bir çember kurup topu ondan